Warsztaty kulinarne z Babcią Janiną pt. „Ziemniak na horyzoncie”


Warsztaty kulinarne z Babcią Janiną pt. „Ziemniak na horyzoncie” 
2017-08-22

W skansenie rozpoczyna się nowy cykl spotkań pt. „Ziemniak na horyzoncie”. Zajęcia poprowadzi mistrzyni kuchni regionalnej – Janina Olszowy. Bohaterem tegorocznych warsztatów kulinarnych będzie ziemniak – niedoceniany, choć niezwykle wszechstronny. Uczestnicy poznają ziemniaczane potrawy z kuchni lasowiackiej, galicyjskiej, żydowskiej, dworskiej i kresowej. Janina Olszowy przygotowała nie tylko przepisy na zupy i dania główne, ale także na desery, więc zaskoczeń nie zabraknie i tym razem.

Adepci w kulinarnej szkole Babci Janiny będą obierali, kroili, siekali, lepili, nadziewali, smażyli…,
a następnie kosztowali m.in. gołąbki z farszem ziemniaczanym i kaszą, ziemniaczankę lasowiacką czy kacapoły z mięsem. Na finał warsztatów zostanie uruchomiony piec chlebowy. Upieką się w nim kaczki nadziewane tartymi ziemniakami.

Pracownicy skansenu i Janina Olszowy zapraszają serdecznie do skansenowskiej kuchni wypełnionej atmosferą domowego biesiadowania. Pierwsze warsztaty już 26 sierpnia w godz. 11.00 – 14.00.

Terminy warsztatów kulinarnych: 26 sierpnia, 30 września, 28 października, 25 listopada

Godz. 11.00-14.00

Miejsce: szkoła z Trzebosi

Adresaci: młodzież, dorośli, seniorzy

Koszt: 30 zł/osoba

Zapisy: 17 227 12 96 lub sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl

Oto menu warsztatów:

26 sierpnia
Zupa ziemniaczanka lasowiacka
Tarte placki z białym serem
Ziemniaczane babeczki

30 września
Zupa ziemniaczana z mięsem
Gołąbki z farszem ziemniaczanym i kaszą
Pączki ziemniaczki

28 października
Zupa ziemniaczana po żydowsku
Kacapoły z mięsem
Ziemniaczane oładki galicyjskie

25 listopada
Zalewajka prykiel
Kaczka nadziewana ziemniakami
Serowiec z ziemniakami

Promocja książki kucharskiej „W głąb kuchni”

Muzeum pragnie zawiadomić, że w lipcu ukazała się nowa książka kucharska „W głąb kuchni”! To już czwarta odsłona cyklu lasowiackich przepisów, które prezentuje niezrównana Babcia Janina.

Tym razem książka zawiera kilkanaście receptur na potrawy z kapusty. Miłośnicy tego warzywa znajdą tu sprawdzone przepisy na gołąbki, bigosy, pierogi i łazanki, które przygotowali (i próbowali) uczestnicy ubiegłorocznych warsztatów kulinarnych. Opatrzono je uwagami i poradami pani Janiny Olszowy. Całości dopełnia tekst Izabeli Wodzińskiej, która tym razem zabiera czytelników w głąb staropolskiej kuchni i opowiada o popularności kapuścianych potraw w jadłospisie szlacheckim.   

Podobnie jak poprzednie nasze książki kucharskie, także i ta ma wygodną formę kołonotatnika.

Promocja tej smakowitej publikacji odbędzie się w sobotę, 26 sierpnia, o godz. 14.00 w szkole
z Trzebosi
– tuż po pierwszej odsłonie nowych warsztatów kulinarnych.

Porządek tego apetycznego spotkania przedstawia się następująco:

Słowo wstępu – dyrektor Muzeum Jacek Bardan

W głąb staropolskiej kuchni, czyli kapusta na pańskim stole – dr Izabela Wodzińska

Jak to z kapustą dawniej bywało – Janina Olszowy

Degustacja kapuśniaków oraz kapuśniaków po lasowiacku bez kapusty

Zakup książki z przesympatyczną dedykacją Babci Janiny

szczegóły na:  www.muzeumkolbuszowa.pl

Monitor Polski

Elektroniczny Dziennik Urzędowy

Dziennik ustaw

ePUAP

  • Data aktualizacji: 2017-11-22 14:47
  • |
  • Licznik odwiedzin: 1 730 477